8.05.2008

CİZLEME

Geçtiğimiz hafta sonu annem bizdeydi. Pazar günü beş çayına ne yapsak diye düşünürken, annemin aklına "cizleme" geldi. Uzun zamandır da yapmamıştık. Bildiğim kadarıyla Rumeli ve Trakya yöresine ait bir tarif. Bazı yerlerde "cızlama" veya "akıtma" olarak da bilinir. Fransa'nın meşhur krebine benziyor. Tek farkı maya ile yapılması. Malzemelerini annem göz kararı koydu. Ama ben ortalama bir ölçü ile tarifini vericem. Aşağıdaki miktarlarla dört kişilik rahat çıkıyor. Tavadan çıkar çıkmaz cizlemeler kapışıldığı için rulo yapılmış halini fotoğraflayamadım. :)))

MALZEMELER:
500 ml. ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 paket kuru (toz) maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
un

YAPILIŞI:
Süt, su ve yumurtayı mikserle çırpın. Maya, toz şeker ve tuzu ekleyin. Boza kıvamına gelene kadar azar azar un ilave ederek çırpmaya devam edin. Üzerini kapatarak yaklaşık yarım saat kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Aslında sacta yapılanı daha makbuldür ama sac yoksa teflon tavayı kızdırın.

Hamurdan bir kepçe alıp, tavanın tam ortasına yavaşça dökün. Üzeri delik delik olacak şekilde pişirin.

Tavadan aldığınız cizlemelerin üzerine tereyağ sürün. Üst üste dizerek soğumaması için kapak kapatın. Servis tabaklarına koyduğunuz cizlemelerin üzerine toz şeker serpin ve rulo yapın. Cizlemenin orijinal servisi böyledir. Ama isterseniz içine bal, reçel ya da marmelat sürerek de servis yapabilirsiniz.

Eşim şekerli sevmediği için onunkiler krem peynirli olarak hazırlandı. Hamur ne tatlı, ne tuzlu olduğundan tatlı sevmeyenler içine beyaz peynir, krem peynir veya başka herhangi bir tuzlu iç malzeme de koyabilir. AFİYET OLSUN...

15 yorum:

  1. CANIM ÇOK GÜZEL BİR TARİF.ZATEN SENİN TARİFLERİNE BAYILIYORUM.HARİKASIN.ELİNE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
  2. ahhhh nasıl severim cizlemeyi. anneannem de çok güzel yapar. yerken o şekerin çıtırtısı yokmu... mmmmm. anneciğinin ve senin ellerinize sağlık canım. sevgiler....

    YanıtlaSil
  3. Geliyorum canım,
    Az kaldı yaza...Özledim oraları...Biz de onn üç yıldır yarı Tekirdağlı olduk sayılır..
    Ellerine sağlık hayatım cızlama çok güzel olmuş..misss misss sevgiler

    ah bir c box eklesen:))

    YanıtlaSil
  4. selam canımcım..annenin ve senin eline saglık.nefis görünüyor..size afiyet olsun.sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. Ah canim özlemezmiyim hic cizlemeyi. Benim annem de bizlere cok yapardi, cok lezzetli olurlardi, ne de olsa anne elinden cikmaydilar tabiiki. Senin annenin yaptigi cizlemeler de cok lezzetlidirler. Canim anneiginin ve senin ellerinize saglik. Ikinizin de anneler gününüzü kutluyorum canim, öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Canım ellerinize sağlık
    harika görünüyor.Biz bursalı olarak akıtma deriz
    Hayırlı cumalar
    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  7. Canım eline sağlık basit ve güzel bir tarif.Deneyeceğim.Hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  8. Bizde yaparız ama mayasız olarak.

    O zaman bildiğin yeni adıyla krep oluyor bizdeki adı kayganadır.

    Ben boş yada peynirli yemesini severim...

    Anneciğinin ellerine sağlık sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. CANIM HARIKA OLMUS ANNECIGININ CIZLEMELERI.ELLERINE SAGLLIK EMEGI GECENLERIN.
    SEVGILER,IYI GECELER:)

    YanıtlaSil
  10. CANIM HARIKA OLMUS ANNECIGININ CIZLEMELERI.ELLERINE SAGLLIK EMEGI GECENLERIN.
    SEVGILER,IYI GECELER:)

    YanıtlaSil
  11. http://hobievigardenya70.blogspot.com

    canım,anneler günün kutlu olsun,dünyadaki tüm annelerin yüzü hiç solmasın,iyigeceler

    YanıtlaSil
  12. Aaaaaaa ne zamandan beri yapmamıştım..Özlemcim iyiki sayfana gelmişim bu gün neler yapayım diye düşünüyordum..iyi fikir,doğru mutfaga şimdi...:)))
    Anneler günü kutlu olsunnnn....

    YanıtlaSil
  13. Özlemcim şimdi aycayla beraber mutfaga gidiyoruz....senin tarifine göre krep yapacagız, yanınada ayran, mmmmmm...:)))
    Ellerine sağlık canım çok nefis görünüyor...:)
    ayrıca anneler günün kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  14. hihihi apla biz burda buna nane şıllekii diyoruss şimdi ablamla baktıktaa oda diyor kırk yıllık nane şıllaki cizlememi olmuş hehe :D :D bizde çok severisss ve severk yeriss tizeme bide senin eline sağlıkk muckk liii :)

    www.eftelya88.blogcu.com

    YanıtlaSil
  15. Bizde cizleme diyoruzama maya koymuyoruz tuz,un,su,sadece ama ikitarafınıda pişiriyoruz sacda bakcanım çekti gidiyorum yapmaya

    YanıtlaSil

Blog Widget by LinkWithin

İzleyİcİler

Lezzet Gemisi Facebook'ta