9.03.2009

SİNİ MANTISI

ÖNCELİKLE HERKESE MERHABA VE HAYIRLI HAFTALAR... BU ARALAR GÜNLERİMİN BİRAZ YOĞUN GEÇMESİ SEBEBİ İLE SİZLERİ BİRAZ İHMAL ETTİM GALİBA. AMA EN KISA ZAMANDA ZİYARETLERİNİZİ İADEYE GELMEYE ÇALIŞICAM.

ÇOCUKLUĞUMDA, BİZİM EVDE SIKÇA YAPILAN HAMUR İŞLERİNDEN BİRİYDİ BU MANTI. YEMEYELİ UZUN SENELER OLDU DESEM, YALAN OLMAZ. BU SEBEPLE MİDİR, NEDİR BİR GECE RÜYAMDA BU MANTIYI GÖRDÜM. :)) ALLAHTAN, ANNEMİN BİZDE OLDUĞU BİR HAFTA SONUNA DENK GELDİ DE BU RÜYA, ANNECİĞİM DE "HEMEN YAPALIM. HAMİLELERİ BU KONUDA BEKLETMEK OLMAZ" DEDİ. BİRLİKTE GİRDİK MUTFAĞA, SIVADIK KOLLARI. İKİ SAATİN İÇİNDE MANTIMIZ SOFRADA HAZIR. BEN DE HEM GÖZÜMÜ, HEM NEFSİMİ HEM DE MİDEMİ TIKA BASA DOLDURDUM. OHHHH... DÜNYA VARMIŞ... ŞİMDİ BEN MUTLU, BEBİŞİM MUTLU... :))))



MALZEMELER:

Hamuru için;
5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince su

iç malzemesi;
250 gr. kıyma
1 adet orta boy soğan
1 çay bardağı hafif haşlanmış pirinç
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber

üzeri için;
1 - 1,5 litre tavuk veya et suyu (sıcak olacak)

YAPILIŞI:
Unu uygun bir kap içine alıp yumurta ve tuzu ekleyin. Çok sert olmayan bir hamur kıvamına gelene kadar su ilave edin. Üzerini temiz ve nemli bir bezle örtüp, bir kenarda dinlenmeye bırakın. Bu arada iç harcı hazırlayın. Bunun için; ince ince kıydığınız soğanları sıvı yağda soteleyin. Kıymayı ilave edip kavurun. Yıkanmış pirinci, tuzu ve karabiberi de ekleyip bir kaç dakika daha çevirin. Hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapıp, yaklaşık 2mm. kalınlıkta açın. Düz bir bıçak ile 3-4cm.lik karelere bölün. Her bir karenin içine yeterli miktarda kıymalı harçtan koyun ve dört bir köşesini üstte birleştirerek bohça şeklinde kapatın. Hazırladığınız mantıları yağlanmış fırın tepsisine sıkı sıkıya yerleştirin. Hamur bitene kadar aynı işlemlere devam edin. Önceden ısıttığınız 180-200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.



Fırından çıkar çıkmaz sıcak et suyunu mantının üzerine gezdirin. Tepsinin üstünü bir başka tepsiyle kapatarak 10-15 dakika kendini çekmesi için bekleyin. Sıcak sıcak servis yapın. AFİYET OLSUN...

Not: Dilerseniz, üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ kullanabilirsiniz. Ama biz bu mantıyı yoğurtsuz yemeyi tercih ediyoruz. Zevk meselesi tabiiki...

33 yorum:

  1. offf enfes arkadaşım bu yapılırmı gece vakti canım nasılda çekti.1 kaşık tattım sen ve annenin ellerine sağlık.afiyet olsun.bebeişede sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Çocukluğum her hafta sonu bu mantıyı yemekle geçmiştir.
    Yalnız biz fırına koymak yerine suda haşlayıp, süzüp üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı salça koyarak yiyiyoruz.
    Elinize sağlık ve afiyetler olsun.
    sevgiler, iyi haftasonları

    YanıtlaSil
  3. oy oy nedir bu mama ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Canım ellerine sağlık harika ama yorma kendini afiyet şeker olsun bebişe ve sana mutlu haftalar sevgiler...Doğum ne zaman kısmetse?

    YanıtlaSil
  6. Bakarsan uzaktayım,Düşünürsen aklındayım,Hissedersen kalbindeyim.Dost diyorsan ömür boyu seninleyim. Sevgi ve selamlarımla birlikte iyi haftalar, iyi akşamlar,mutlu yarınlar,sevgi dolu günler dilerim.

    YanıtlaSil
  7. ANNENİN VE SENİN ELLERİNE SAĞLIK BENDE ÇOK SEVEREİM MANTIYI AMA NE MÜMKÜN TEK BAŞINA OTURUPTA YAPMAK OYALIYICI GELİYOR BENSE PRATİK LEZZETLERİ ÇOK SEVİYORUM BENDE ANNEMİ ÇAĞIRSAM ODA BENİ KIRMASA YAPSA NE VAR SANKİ AMA YOK O MUTLAKA BİR BAHANE BULUR:)

    YanıtlaSil
  8. Ohh afiyet olsun valla bu mantıda tıka basa yenir ama nefiss nefiss görünüyor.
    anneninde,seninde ellerine sağlık canım
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. nefis olmuş nefis.ellerine sağlık canım..........

    YanıtlaSil
  10. oooooooooo
    nefis şeker
    bu bizim göçmen mantımıza benziyor gerçi onu biraz daha büyük yapıp isteyene istediği kadar tane olarak tabağına koyarlar....
    Ellerine sağlık canım............
    ohhhhh misler gibi kokusu buralara geldi...........

    YanıtlaSil
  11. öyle severimki bizimki biraz değişik ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Super gorunuyor canım ellerın dert gormesın :)

    YanıtlaSil
  13. http://belguzaranne.blogspot.com11 Mart 2009 12:56

    merhaba canımelınıze sağlık bızde bılırız sını mantısını

    YanıtlaSil
  14. Çok sevdiğim ama yapmamaya çalıştığım bir lezzettir.eline sağlık.

    YanıtlaSil
  15. offffffff nefisssss görünüyor mantı...ellerine saglık.ben yoğurtlu alabilirmiyim?afiyetler olsun sizlere...sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. mantıyı severim;) bu değişikmiş, et sulu, yoğurtsuz;) mantının her hali güzel;) enfes gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,

    Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.. yemekgezegeni.com adı altında, isteyen tüm yemek blogu sahiplerinin katılabileceği bir derleme sitemiz var. www.yemekgezegeni.com

    yemekgezegeni size ne fayda sağlar?

    - Sitenizin ziyaretçi sayısını arttırarak popülarite sağlar.
    - Sitenizin yemekgezegeni.com takipçileri tarafından güncel olarak takip edilmesini, yeni eklenen yazılarınızdan haberdar olunmasını sağlar.
    - Siz de yemekgezegeni.com takipçisi olarak diğer yemek bloglarıyla daha kolay iletişime geçebilir, yeni eklenenleri takip edebilirsiniz.
    Bize katılmak isterseniz: yemekgezegeni@gmail.com

    YanıtlaSil
  18. özlem cim uzun süre oldu görüşmeyeli
    yeni bir cimcimemizmi geliyor hayırlısı olsun bakalım


    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  19. özlem abla
    2 aydan fazladır istanbuldayım
    annem hastanede
    o nedenle internete nadir giriyorum
    yorumunuza tşk
    Allah bütün hastalara acil şifa versin
    selamlar

    YanıtlaSil
  20. oh oh sevilmez mi ,yenmez mi bu mantı..elinize sağlık.yarasın bebişine...

    YanıtlaSil
  21. Lezzetli olmuşa benziyor ellerine sağlık. Harika bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  22. bizde yapılan kapamaya çok beziyor ama ebat farkı ve pişirilişleri farlı afiyetlerolsun selamalar.

    YanıtlaSil
  23. Annenin ve senin ellerine sağlık canım, mantı enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  24. İkinizinde ellerine sağlık
    afiyet olsunnn

    YanıtlaSil
  25. selamlar canım
    mantıyı tanıyalı yaklaşık bir sene oldu ve ilk yediğimde çok beğenmiştim. gerçekten güzel bir tercih. bana yardıma gelde birlikte banada yapalım. eşim burdan diyor mantı hakkında ne biliyorsun da yorum yazıyorsun. bende aynen cevaplıyorum yemesini biliyorum.:) gerçekten denemek istiyorum ama tek başıma yapabilirmiyim bilmiyorum. çünkü tadı çok güzell. ellerine sağlık sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  26. hemen kalkip yapasim geldi harika ya
    ellerine saglik sevgiler iyi pazarlar

    YanıtlaSil
  27. mantı nefis görünüyor.sunumda harika kimbilir tadı nasılda lezzetlidir..bir kayserili olarak kutlarım..:))ellerine emeğine sağlık arkadaşım ..herşey gönlünce olsun..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  28. hımm canım benim ellerine saglık valla harikasın sen hem hamilelik hem de kızına hemde evine bu kadar zaman ayırabilen bir anne tütüğ maşallah
    tatlım bu arda nasıl gidiyor hamilelik

    YanıtlaSil
  29. Bu benim de cocuklugumdan kalan bir lezzet. Cok nefis görünüyor, ellerine saglik canim. Iyi haftalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  30. Nerdesin şeker.
    Mantılara baka baka ağzımızın suları aktı :))
    İyimisin bebiş nasıl .

    YanıtlaSil
  31. öyle ballı anlatmışsın ki...

    nasıl canım çekti....

    keşke bende bu yazıyı annemin olduğu bi gün görseydim:))

    annenin ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  32. Sevgili arkadaşım, seninle tamam mı? Ben hamilelik well umut!
    Ben mantı seviyorum ve ben kadar yaptıklarını sevdim.

    Ve büyük bir sarılmak için bir öpücük.

    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&


    Dear friend, all right with you? I hope your pregnancy is well!
    I love the ravioli and I liked much of what you did.

    A big kiss for you and a big hug.

    YanıtlaSil

Blog Widget by LinkWithin

İzleyİcİler

Lezzet Gemisi Facebook'ta